ergotherapie

Bestrijd vochtophoping met oedeemtherapie

Overmatige vochtophoping - voornamelijk in de onderbenen en enkels - kenmerken we als oedeem. De ophoping wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Door de toename van de omvang van het lichaamsdeel kan er een pijnlijk en tintelend gevoel ontstaan.
 

Wat de oedeemtherapeut kan doen

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelingen die we hier kort voor u toelichten.

  • Manuele lymfdrainage: een massagetechniek die het vocht verplaatst naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het vanaf daar in de bloedsomloop wordt opgenomen.
  • Compressietherapie: het aanleggen van zwachtels waardoor er van buitenaf een continue druk wordt aangebracht die vochtophoping tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.
  • Oefentherapie: door het oedeem kunt u bewegingsbeperking ervaren en kan de spierkracht afnemen. Door met de oedeemtherapeut bepaalde oefeningen te doen verbetert u de conditie van uw ledematen.
  • Lymfetaping: het gebruik van een specifieke tape die een liftende werking heeft, wat de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht bevordert.
  • Ademtherapie: ademhalingsoefeningen die de afvoer van (lymfe)vocht verbeteren.

Wilt u meer informatie over oedeemtherapie of een afspraak maken bij de oedeemtherapeut?

medical taping

Therapeutisch elastische kousen

Steunkousen bieden ondersteuning bij de vochtafvoer in de benen of armen. Deze therapeutische elastische kousen (T.E.K.) meten we altijd op maat aan. Een goede pasvorm is namelijk heel belangrijk. Voor het aanmeten van steunkousen maakt u een afspraak bij Fysiotherapie Houvast in Culemborg.

Bent u om medische redenen niet in de gelegenheid om bij de praktijk langs te komen? Dan is het ook mogelijk dat wij bij u thuis komen voor het aanmeten van uw steunkousen.

Vergoedingen

Oedeemtherapie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. De eerste 20 behandelingen krijgt u vergoed uit de aanvullende verzekering, de vervolgbehandelingen uit de basisverzekering.

Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.